ENHU HU
 
 
 
Főoldal / Alkalmazások / Ömlesztett anyagok szállítása / Ömlesztett anyagok mechanikus szállítása  

Ömlesztett anyagok mechanikus szállítása

                 


A mechanikus szállítóberendezések kiválóan alkalmasak porok és ömlesztett anyagok mozgatására. Az energiaipar alapanyagai és termékei jellemzően ilyen anyagok (szén, tőzeg, biomassza, fűrészpor, faforgács). 

Mechanikus szállítóberendezések

Láncvonszolós szállítóberendezések

Nagyteljesítményű kaparóláncos szállítóberendezések széles választékát kínáljuk különféle porok és ömlesztett szilárd anyagok mozgatásához, melyek alkalmasak hamu, mész és szilárd fűtőanyagok szállítására. Az anyagszállítás sebességének fenntartásával lehet garantálni a megbízhatóságot és hatékonyságot.                                                                             

Csiszoló hatású anyagok szállításakor vagy magas hőmérsékleten (mely akár 600°C is lehet) kovácsolt láncpályát érdemes használni. A kovácsolt láncpályák általában 20% mangánt és 5% krómot tartalmazó edzett acélból vagy 27% mangánt és 5% króm-boridot tartalmazó nemesített acélból (bóracélból) készülnek. Speciális esetekben a láncszemek és csapok edzett rozsdamentes acélból vagy hőálló acélból készülnek.


A kaparóláncos szállítópályáknak három különböző típusát különböztetjük meg:

A T-alakú lemezekkel felszerelt láncpályák vízszintes anyagmozgatáshoz alkalmasak, és maximálisan 630 mm széles csővezetékekben használatosak.

A P-alakú lemezekkel felszerelt láncpályákat rézsútos vagy függőleges anyagszállításhoz használják, maximálisan 90°-os dőlésszögig.

Az I-alakú kétsoros lemezeket 500 és 1200 mm közötti szélességű szállítóberendezésekben használják.   

 

Teljesítmény és kapacitás                                                    

A láncvonszolós szállítóberendezések üzemi teljesítménytartománya 1-600 m³/h. A teljesítmény a szállított anyag sűrűségétől és a szállítási távolságtól függ.

Szállítócsigák

A szállítócsigákat azzal a feltétellel lehet az energiaiparban felhasználni, hogy hosszuk nem haladhatja meg a 12 m-t. A szállítószalagokat hűtik, hogy csökkentsék a tisztítóberendezésektől elszállított porszénhamu hőmérsékletét. A szállítócsigák öt fő elemből állnak:

   

 

• Váz
• Csigaszerkezet
• Csapágyház és -tömítés
• Hajtásegység
• Vizsgáló és szervizelő nyílások

 

A váz a felhasználási területtől függően lehet U-alakú vagy csőszerű. A váz készülhet szénacélból vagy saválló rozsdamentes acélból. A más berendezésekkel vagy folyamatokkal kialakított csatlakozások ugyanezekből az anyagokból készülnek. A csigaszerkezet készülhet szénacélból, rozsdamentes vagy saválló acélból. A csigatengelyeket csőszerű, saválló rozsdamentes acél bevonattal szerelik fel. A tengely csőszerű bevonatára forgó csavarmenetet hegesztettek.

Salakzúzók    

                                                                                                                                   

A salakzúzók nagydarabos anyagok zúzására alkalmasak. Két típusuk létezik: a rotoros és a hengeres zúzógépek. A rotoros típust az anyagok elsődleges zúzására, a hengeres típust pedig másodlagos zúzásra használják. A folyamat végén az anyag alkalmas pneumatikus úton történő szállításra. Zúzást igénylő anyagok általában a salakhulladékok, összeállt portömbök és a folyamat során keletkező egyéb rögök. A zúzógépek maximális teljesítménye 30 t/h. Sorba kapcsolva akár 300 mm-es rögöket is képesek feldolgozni úgy, hogy a kijövő frakció mérete nem haladja meg az 5x5 mm-t. Szükség esetén a zúzógépek hűtővízzel, sűrített levegővel vagy gőzzel is kiegészíthetők. 

Kirakodó állomások

A kirakodó állomásoknak két típusa létezik: száraz vagy nedves kirakodó eszközök. Mindkét kiürítő rendszer a tároló siló alsó szakasza alatt található.


A nedves anyagmozgató eszközöket ömlesztett anyagok silókból nyitott teherautókra történő rakodásához használják. A száraz anyagmozgató egységeket zárt tartályok és tárolók rakodásához tervezték. A siló alján fluidizáló panelek és csúszdák találhatók a kirakodás elősegítésére.

 

 

 

Pormentes kiömlőcsatorna

 

Nyitott és zárt kamionok és big-bag zsákok töltéséhez pormentes kiömlőcsatornát használnak. A töltési teljesítmény elérheti a 100 t/h-t. A tömlőben lévő terelőkúpok rozsdamentes acélból készültek. A tömlőt kötelekkel lehet emelni, süllyeszteni. A burkolat acélból készült. A por eltávolítására pneumatikus működtetésű pillangószelepet szereltek a váztömlőben lévő csévélőszerkezetre.

 

 

A mechanikus anyagszállítás előnyei: :                                                                         

 • Nagy teljesítmény
 • Alkalmas darabos, tapadó és nagyméretű anyagokhoz is
 • Nagy igénybevételű alkalmazásokban is megbízhatóan használható
 • Ellenáll a magas hőmérsékletnek
 • Alacsony karbantartási költség
 • Hosszú élettartam
 • Kis energiafogyasztás
 • Viszonylag alacsony költség

 

 

Szállítórendszerek ömlesztett anyagokhoz 

Szállítószalagok 

Az ömlesztett anyagok szállításának egyik leggyakrabban alkalmazott eszközei a szállítószalagok. Népszerűségüket egyszerűségüknek, alacsony kivitelezési költségüknek, nagy megbízhatóságuknak és könnyű használatuknak köszönhetik.

        

Egyik típusuk a nagy távolságú szállítószalagok, melyek nem csak hosszukban különböznek, hanem abban a tulajdonságukban is, hogy meg tudják változtatni a szállítószalag irányát, dőlésszögét, valamint követni tudják a talajfelszínt. A napjainkban használt leghosszabb szállítószalag körülbelül 20 km-es.

 

Főbb műszaki adatok:

 • Szélesség: 500-3200 mm
 • Маximum dőlésszög: 17-20°, a szállított anyag áramlásától és viszkozitásától függően
 • Maximum kapacitás: 40 t/h
 • Szalagsebesség 15 m/s

 

Tömlőhevederes szállítószalagok

        


A tömlőhevederes szállítószalag felépítése hasonló a hagyományos vályús szállítószalagokéhoz, mivel ugyanúgy dobhajtású hajtóegységet és visszatérő dobbal felszerelt visszatérő hajtást, valamint feszítőrendszert tartalmaz. Viszont az alakja és a kivitele eltér a vályús szállítószalagokétól. A tömlőhevederes szállítószalagban van egy behajló szakasz, melynél a felső szalag csőszerű alakot vesz fel, az alsó szalag pedig visszatér az eredeti alakjába. A csőszerű szakaszban lehetnek vízszintes és függőleges behajlások, valamint ezek térbeli kombinációi.

 

Főbb műszaki adatok:

 • Csőátmérő: 150-600 mm
 • Maximum hossz: 10 km
 • Max. kapacitás: 800 m3/h
                                                                                           

 

A tömlőhevederes szállítószalagok előnyei:

•A tömlőben történő zárt szállítás előnyös a környezetvédelem és a gazdaságosság szempontjából, mivel nincs anyagkipergés.

•Az ívelt pálya miatt nincs szükség bonyolult szállítórendszerekre.

•Mivel az anyag zárt csőben halad, lehetőség van a szállítószalag dőlésszögének növelésére körülbelül 50%-kal.

Függőleges szállítóberendezés

       


A függőleges szállítóberendezés speciális szalagot alkalmaz, mely tartalmaz egy, a vályús szállítószalaghoz hasonlító alsó részt és két oldalfalat, közöttük pedig vödröket formázó léceket. Az anyagszállítás ezekben a vödrökben történik. A függőleges szállítóberendezések másik típusában tasakos szalagot használnak az anyagmozgatáshoz.

Az ilyen szállítószalagok nagy magasságokba, különböző szögben képesek az anyagot továbbítani, és viszonylag kevés helyet foglalnak. A hagyományos vödrös szállítószalagoknál jóval kevesebb energiát igényelnek és sokkal halkabbak.

 

Főbb műszaki adatok:

 • Szíjszélesség: 600-2000 mm
 • Kapacitás: 6000 t/h
 • Max. emelési magasság: 300 m