ENHU HU
 
 
 
Főoldal / Alkalmazások / Mintavétel / Mintavételezési alkalmazások  

Mintavételezési alkalmazások

 

Nyersolaj-mintavétel


Az elszámolási mérések, jövedéki, elosztási vagy minőségi mérések céljából végzett nyersolaj-mintavételt a mintavételi szabványok szerint kell végrehajtani. Ezek a szabványok számos alapvető tervezési tényezőt és lépést meghatároznak, melyeket figyelembe kell venni a szabványok teljesítése érdekében.
Az Arcon nyersolaj-mintavevő rendszerek és készülékek teljes skáláját kínálja. A szabványok szerint üzembe helyezett és működtetett gépek megfelelnek a szabványok előírásainak. A nyersolaj-mintavevő készülékek felhasználhatók elszámolási mérések, jövedéki és elosztási mérések végrehajtására, valamint kutak teszteléséhez, vagy többfázisú áramlásmérők kalibrálásához használt mérőszeparátorokkal és mintavevőkkel. A nyersolaj-mintavevő rendszereket fúrószigeteken, átadóállomásokon, csővezetékeken és kikötőgátakon is fel lehet szerelni.

  Nyersolaj mintavételezés ismertetőjének letöltéshez klikkeljen ide Get Adobe Reader

Mintavétel cseppfolyósított földgázból (LNG)
Az IsoFraction LNG mintavevő rendszer az ágazatban használt más hasonló megoldásoktól abban tér el, hogy erre a rendszerre teljesítménygaranciát nyújtunk.
Az IsoFraction LNG mintavevő integrált porlasztó, stabilizáló és szabályozó rendszerrel ellátott berendezés, mely minimális fáziskéséssel végzi el a cseppfolyós földgázról gázra történő fázisváltás szabályozását. A mintavételi folyamat itt abban mutat fejlődést a hagyományos módszerekhez képest, hogy a rendszeren átfolyó nagy mennyiségű gáznak köszönhetően a vizsgálat reprezentatív mind a mintavételi, mind a gázkromatográfba bejuttatott gázt tekintve.

Az állandó nyomású mintatárolók három mintát vesznek és tárolnak. Az állandó nyomású mintatárolók használata minimálisra csökkenti a légköri vagy tételek közötti szennyeződés lehetőségét, a kis minták nagy számának köszönhetően pedig a tétel mintavétele maximálisan reprezentatív lesz. 

Mintavétel finomított termékből


 

Mintavevő rendszereinket úgy terveztük, hogy maximális reprezentativitást biztosítsanak, és a gyors mintavevőknek köszönhetően elegendő, szúrópróba szerűen vett minta álljon rendelkezésre, mely kiküszöböli a torzítást. A rendszerek kialakítása minimálisra csökkenti a keresztszennyeződés esélyét, ami akkor jöhet létre, ha különféle termékeket szállítanak ugyanazon a csővezetéken. A mintatároló és –kezelő berendezések egyaránt illeszkednek a mintavételi termékekhez és a laboratóriumi igényekhez.
Mind a mintavevő szondás, mind a megkerülő vezetékes rendszer használható a finomított termékek mintavételére, az alkalmazástól függően. A megkerülő vezetékes rendszereknél lehetőség van online műszerek, például denzitométerek integrálására.
 

Bunkerolaj-mintavétel

 

A bázikus üledék és víz, valamint a viszkozitás méréséhez végzett bunkerolaj-mintavétel pontossága rendkívül fontos a tengerjáró hajók sikeres működése szempontjából. A bunkerolajnak az eladó és vevő közötti átadásakor történő reprezentatív mintavétel mindig is a lehetséges viták forrása volt. A minőségi garanciát nyújtani képes szállítók jelentős versenyelőnyre tesznek szert, és azok a hajóüzemeltetők, akik tudják, hogy jó minőségű üzemanyagot használnak, biztosak lehetnek a motor károsodásmentes használatában. A bunkerolaj mintavétele ezért szükséges az üzemanyag minőségének meghatározásában.

Annak érdekében, hogy feljegyzésük legyen az ügyletről, a bunkerolaj-mintát gyakran szétosztják a felek között. Ha ezt a műveletet kézzel végzik, a teljes folyamat értelmét veszti a további keveredési hibák miatt. A szétosztott bunkerolaj-minták gyakran különböző összetételű üzemanyagot tartalmaznak, ami megtévesztő és ráadásul költséges vitákhoz vezethet. A pontatlan minta olyan kockázatos szerencsejáték, mely nagy veszteségeket okozhat.