ENHU HU
 
 
 

PF Master®

Szénporáramlás-kiegyenlítő és –mérő ellenőrző rendszer


A porlasztott szénpor égőkhöz történő szállítására tervezett PfMaster® rendszerben egyetlen kamra akár 32 érzékelőhöz is kapcsolódhat, hogy megmérje a szén eloszlását és sebességét a porlasztott fűtőanyaggal üzemelő égők adagolójában. A nem megfelelő fűtőanyag-eloszlás miatt csökken az égés hatékonysága. Korábban nehéz volt mérni a kazánok égőihez szállított szénpor áramlási viselkedését és eloszlását. A szénáramlás dinamikáját olyan tényezők befolyásolják, mint például a részecskeméret, az összetapadás és az üzem kialakítása, különös tekintettek a porlasztott fűtőanyagot az őrlőgépektől az égőkhöz szállító csővezetékek elrendezése.                                     

A fűtőanyag-eloszlás ellenőrzésének hagyományos módja a szondás mintavevő eszközök használata. Ezek szolgáltatnak ugyan információt az adott csőben az adott pillanatban zajló áramlásról, de pontosságuk a szonda típusától és az alkalmazott eljárástól függ. Ráadásul több órát is igénybe vehet, amíg a legpontosabb egypontos mintavevő technikák használatával mintát vesznek az akár nyolc égő adagolójából, ami nagyon munkaerő-igényes feladattá teszi a szabályozott változtatások végrehajtását és a fejlesztések utáni fűtőanyag-eloszlás ellenőrzését.

A PfMaster® rendszer lehetővé teszi a porlasztott fűtőanyag áramlási teljesítményének folyamatos mérését, kiegyenlítését és ellenőrzését. Előnyei:

  • Kevés karbantartást igényel
  • Kalibrálása megtörténik a gyárban: nincs szükség drága és időigényes kézi mintavételi technikákra
  • ATEX és CE minősítés bizonyítja a biztonságot. A passzív eszközt úgy tervezték, hogy ne juthasson be energia a fűtőanyag-csövekbe
  • A valós idejű sebességadatok alapján az őrlőgép primer levegőellátása csökkenthető. Az alkalmazási adatok szerint az őrlőgép adott terheléshez meghatározott primer levegőellátásának csökkentése javíthatja mind az osztályozást, mind az elosztást
  • Olyan őrlőgépeknél, ahol az osztályozóból több szénszállító cső ágazik ki, szabályozószelepek használhatók a fűtőanyag-eloszlás kiegyensúlyozására
  • Ha a PfMaster rendszert a Greenbank Terotech vállalat és a Nottingham Egyetem technológiai együttműködéséből származó más berendezésekkel, például a HVARB összetapadás-gátló berendezéssel és szabályozó eszközzel használják, lehetővé válik a valós idejű visszacsatolás, ezáltal pedig a szénáramlás-eloszlás finombeállítása
  • Alternatív égésjavító opcióval a PfMaster valós idejű visszacsatolásra képes az égők másodlagos levegőellátásának üzemi szabályozásához, így téve kiegyenlítetté az égést az egyes égőknél

PfMaster® érzékelő

A cső teljes kerületét körbevevő, elektrosztatikus érzékelő gyűrűkből álló érzékelő az égőkhöz juttatott szén eloszlását figyeli, és a nem megfelelő eloszlás észlelésével igazolja a szénpor összetapadását a csőben. Az érzékelő a porlasztott fűtőanyag-részecskéken természetes módon jelen lévő elektrosztatikus energiát észleli.

Az érzékelőkben lévő teljesen sima belső furatnak köszönhetően a szerkezet viszonylag ellenálló a szén koptató hatásával szemben, és nem hatnak rá az őrlőgéptől eredő nyomáslöketek sem (a nagynyomású berendezésekre vonatkozó irányelv szerinti tanúsítványt kérésre rendelkezésre bocsátjuk). A szervizvizsgálatok gyakorisága így a lehető legkisebb lehet.

Az érzékelőhöz csatlakoztatott elektronika erősítőként működve küldi a mérési eredményeket a vezérlőszekrényhez, ahol megkapják a szén sebességét és koncentrációját. A központi vezérlőszekrény az őrlőgép összes érzékelőjétől érkező adatok alapján kiszámítja a szén eloszlását és áramlását, és meghatározza az egyes csövekben a szén sebességét az alapján, hogy az anyag mennyi idő alatt tesz meg adott távolságot az egyes PfMaster érzékelők belsejében.

Az érzékelő szimpla, kisfeszültségű, többerű kábellel csatlakozik a központi jelfeldolgozó szekrényhez. Az érzékelők elektronikáját és a központi szekrény bementi moduljait úgy alakították ki, hogy az üzemben létrejövő interferenciajeleket a lehető legjobban ki tudják szűrni.

Alapkivitelnél az érzékelő elektronikájában lévő védő áramkörök megakadályozzák, hogy valamilyen meghibásodás esetén meggyulladjon a csőfuratban lévő robbanékony levegő. A csőbe semmilyen energia nem kerül. Ennek köszönhetően az PfMaster CE és ATEX minősítéssel is rendelkezik.

A passzív érzékelő így küszöböli ki az aktív mérési technikákat, például mikrohullámú és egyéb elektromágneses sugárzáson alapuló technikákat alkalmazó rendszereknél esetlegesen bekövetkező veszélyeket.